Svijet

Iran se suočava sa “potpunom bitkom” sa “neprijateljem” dok se Zapad obećava da će se uhvatiti u koštac s napadima Huti pobunjenika, kaže komandant

Iran se suočava sa “sveopštom bitkom” sa “neprijateljskim” akterom, rekao je visoki iranski komandant, dok se zapadne nacije obećavaju da će se uhvatiti u koštac s nedavnim napadima pobunjenika Huti koje podržava Iran u Crvenom moru.

“Moramo braniti naše nacionalne interese svuda gdje se oni prostiru”, rekao je general-major Hossein Salami, šef Korpusa garde islamske revolucije, rekao je u subotu na ceremoniji otkrivanja novog mornaričkog broda u obalskom zaljevskom gradu Bandar Abbas, prema za Reuters. “Trebalo bi da se drže dalje od ovog područja”, dodao je.
Salami nije imenovao neprijatelja tokom televizijskog govora, prenio je Reuters.

Iranska mornarica je 2. januara poslala vojni razarač u Crveno more dok su napetosti na plovnom putu porasle. Iako Iran nije službeno naveo razlog za raspoređivanje, državna novinska agencija Tasnim objavila je da je razarač poslat kao dio niza plovila koja učestvuju u “redovnim misijama u međunarodnim vodama”.

Ključni kontekst: Pobunjenici Huti, koji se smatraju jednim od iranskih zastupnika, pokrenuli su nekoliko napada na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru u, kako je grupa nazvala kampanju osvete protiv izraelskog rata u Gazi.

Koalicija od 11 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudila je “ilegalne” i “duboko destabilizirajuće” napade u zajedničkoj izjavi u srijedu. Koalicija je istakla svoju ozbiljnu namjeru da “zlonamjerne aktere pozove na odgovornost” za “protivpravne zapljene i napade”.

Britanski ministar finansija podvukao je ozbiljnost situacije tokom intervjua za BBC Radio 4 u subotu, priznajući da napadi “mogu imati uticaj” na globalnu ekonomiju.

Ministar finansija Jeremy Hunt rekao je da su Velika Britanija i njeni partneri “veoma jasno stavili do znanja Hutima” da će akcije pobunjeničke grupe u Crvenom moru imati “posledice”.

“Nećemo samo sjediti i prihvatiti to, jer je to od vitalnog značaja za globalnu trgovinu”, upozorio je Hunt.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button